}

Afstudeeronderzoek Robic Trainers

DEEL 7: Leon en cafeine.

De trainers van Robic hebben niet alleen een uitgebreide praktijkervaring in het wielrennen, maar veel belangrijker nog een academische achtergrond in Bewegingswetenschappen. Daarom leek het ons eens leuk alle trainers van Robic nog eens hun afstudeerscriptie uit de kast te laten pakken en kort te beschrijven waar het ook al weer over ging. Zo leer je onze trainers en hun achtergrond nog beter kennen en met een beetje geluk hebben we er als wielrenner ook nog iets aan.

Samen met Angelo deed Leon in 2010 aan de Universiteit van Leuven onderzoek naar de effecten van de cafeïne op het uithoudingsvermogen van wielrenners in extreem hete omstandigheden.

 Een aantal weken geleden schreef Angelo al over de positieve en negatieve effecten van cafeïne. Na een uitgebreide literatuurstudie waren we er wel van overtuigd dat cafeïne het prestatievermogen van wielrenners kan verbeteren. Omdat cafeïne ook een vocht afdrijvend effect heeft vroegen wij ons af welke effecten van cafeïne zwaarder wegen in extreem hete omstandigheden.

 Daarvoor namen we bij 12 getrainde wielrenners (gemiddelde VO2max van 56 ml/kg/min) vier testen af. De omstandigheden tijdens deze testen waren continu gelijk. Tweeëneenhalf uur lang reden ze in 30 graden op een ergometer. De eerste 2 uur waren sub maximaal en de laatste 30 minuten was all out. Tijdens de 4 testen kregen ze iedere keer een verschillende hoeveelheid cafeïne, of placebo toegediend. Dit gebeurde dubbelblind. Dat betekent dat zowel de proefpersoon als de onderzoeker pas na alle testen te weten krijgt wie wat kreeg toegediend. We meten tijdens de test oa het vocht- en mineraalverlies, de lichaamstemperatuur, lactaatgehalte, hartslag en vermogen.  

 De uiteindelijke resultaten waren in onze ogen verbluffend en uiteraard baanbrekend. Zonder gekheid, we zagen een duidelijk verbetering in de prestatie van de 30 minuten tijdrit na toediening van de cafeïne. De hoeveelheid cafeïne (2; 3,5; 5 mg/kg), maakte daarbij weinig verschil. De proefpersonen waren met cafeïne echt in staat om dieper te gaan en een hoger gemiddeld vermogen te leveren. Ondanks het vocht afdrijvende effect van cafeïne vonden we geen verschil in vochtverlies.