}

Top 5: de beste wielrenboeken 

Dramatisch, heroïsch, onthullend; de wielersport leent zich bij uitstek voor fascinerende verhalen. Er zijn dan ook heel wat boeken over de wielrennerij en aanverwante zaken geschreven.

Weet je door het enorme aanbod niet waar je moet beginnen? Of heb je inspiratie nodig voor een cadeau voor de aankomende feestdagen? Dan heb je geluk, want wij sommen vijf van onze favoriete wielrenboeken op, in willekeurige volgorde.

  1. Een klassieker. We kunnen er niet omheen. Al in 1978 uitgebracht en nog altijd populair, en niet alleen onder middelbare scholieren. De Renner van Tim Krabbé is zo’n boek dat je ook best een tweede keer kunt lezen. Dus pak het nog eens uit de kast en verlies je in de Ronde van de Mont Aigoual, of geef deze parel cadeau aan je neef die het boek nog nooit heeft gelezen.
  2. Pellegrina. Zelfs al lees je het niet, dan staat dit boek mooi in je boekenkast of, welja, op de koffietafel. Er is veel aandacht besteed aan de prachtige gebonden kaft en ook de foto’s in het boek mogen er zijn. Toch is het niet alleen het beeld dat dit boek bijzonder maakt, de verhalen die je dwars door Italië meenemen zijn stuk voor stuk meeslepend en goed geschreven. Ook een aanrader voor je buurman, vriendin of schoonvader zonder fiets.
  3. De titel zegt het al. Het is de Bijbel. Voor tourfanaten dan. Fijn om iets in op te zoeken, of gewoon om alle eindklassementen van alle 89 verreden rondes, de belangrijkste andere ranglijsten sinds 1903 en meer feiten uit je hoofd te leren om op willekeurige momenten iedereen versteld te doen staan van je onuitputtelijke kennis van de wielerwereld. De Bijbel Van 100 Jaar Tour. Leuk om te geven, maar eigenlijk ook best wel leuk om zelf te houden dus.
  4. Ook weleens benieuwd naar wat er toch gebeurt met al die renners nadat ze er de brui aan hebben gegeven en hun fiets stof staat te vangen in de schuur? Schrijver en journalist Frank Heinen was geïntrigeerd door de vaak tragische verhalen van gestopte helden en schreef in Uit Koers wat er gebeurt als de zwaarste beproeving zich pas blijkt aan te dienen in het leven buiten de spotlights. Natuurlijk leuk om cadeau te doen aan een van je wielervrienden, maar ook een goed boek voor iedereen met een voorliefde voor mooie verhalen over de zogeheten antiheld.
  5. Gewoon, omdat het leuk is om je eigen naam in een boek tegen te komen (al zal Michael Boogerd dit niet beamen). Blader door naar pagina 190 en lees hoe wij het werelduurrecord van Thomas Dekker begeleidden. O ja, er wordt hier en daar ook iets geschreven over doping en vrouwen, hoorden we. Thomas Dekker – Mijn gevecht.

 

—-

En dan een laatste tip; we hebben ‘m zelf nog niet gelezen want het is pas vorige maand uitgekomen, maar we zijn erg benieuwd naar Draft Animals (Living the Pro Cycling Dream, Once in a While) van Phil Gaimon. Het boek is nu al vrij opzienbarend, want Cancellara heeft een verkoopverbod geëist wegens de beschuldigen aan zijn adres over mechanische doping. Nog meer reden om snel naar de boekwinkel te rennen dus.

Wellicht ken je de auteur trouwens omdat Gaimon dit jaar alle Strava-KOM’s probeert aan te vallen in het kader van de “Worst Retirement Ever”. Dus heb je, ondanks ons prachtige lijstje, toch geen zin om de boeken in te duiken, kijk dan gewoon even een grappig YouTube-filmpje van deze gast.