}

TodaysPlan: Wat is de load chart?

Misschien wel de meest gestelde vraag van onze renners is: Ben ik in vorm? Om hier antwoord op te geven maken we gebruik van de Load Chart in TodaysPlan.
Iedere training die je uitvoert en upload wordt gewaardeerd met een T-score. De hoogte van de T-score hangt af van de duur en de intensiteit van de training. Als je een uur op je FTP vermogen rijdt is de T-score 100. De acute training load (ATL) is de optelling van de T-scores over 7 dagen. Train je 7 dagen achter elkaar hard en veel dan stijgt de ATL, rode lijn.
De blauwe lijn in de grafiek geeft de chronic training load weer (CTL). Dit is de optelling van T-scores over 42 dagen. Hoe meer en/of zwaarder je traint over een langdurige period, hoe hoe hoger de CTL is. Doe je een week niks, dan zakt de CTL. Hoe hoger de CTL, hoe beter de vorm, zou je zeggen.

Maar zo simpel is het niet. Wanneer je alleen maar meer en meer traint stijgt de CTL. Maar je raakt ook vermoeid waardoor je vorm juist kan afnemen. Training en rust moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Dat kan je zien aan de Training Stress Balance (de oranje lijn). Als deze negatief is, heb je weer rust nodig om fris en beter te worden. Als je je hier aan houdt gaat de CTL stapsgewijs omhoog, als een soort zaagtand.

Om te zien of een hoge CTL ook correspondeert met een goede vorm kijken we altijd naar de beste vermogens die je levert over een bepaalde tijd. Zo weten we zeker de hoge CTL ook op een goede manier tot stand is gekomen en dat je ook echt in vorm bent!