}

Sportmedische test versus inspanningstest

Het is misschien wel een van de meest voorkomende vragen die aan ons gesteld wordt: wat is nou precies het verschil tussen een sportmedische test en een inspanningstest? Omdat we best snappen dat dit verwarrend kan zijn, lichten wij de verschillen nog eens toe, zodat je precies weet welke test geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Sportmedisch onderzoek met test

Bij Eelco, de sportarts van Robic, kun je langskomen voor verschillende keuringen en onderzoeken. Maar, wanneer we het hebben over het groot/uitgebreid sportmedisch onderzoek gaat het over een onderzoek inclusief een sportmedische test met ademgasanalyse. Voorafgaand aan de test wordt je uitgangssituatie bepaald en bekijk je samen of er klachten zijn die met een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje en een longfunctietest geobjectiveerd worden. Bij dit onderzoek draait het in eerste instantie om het checken van je gezondheid. Eelco kijkt daarom of je hart, longen en spieren tijdens een inspanning op een goede (en normale) manier met elkaar samenwerken. Er wordt een maximale inspanningstest gedaan met ademgasanalyse, waarbij het opgelegde vermogen snel wordt opgevoerd. Hierbij kunnen ook de maximale zuurstofopname (VO2max) en de hartslagzones bepaald worden, maar het vaststellen van die waarden is niet het hoofddoel van de test.

Verschil inspanningstest

Dat is meteen ook het belangrijkste verschil met de ‘gewone’ inspanningstest, waarbij door middel van een lactaatmeting je hartslag- en vermogenszones worden vastgesteld. Die inspanningstest wordt niet afgenomen door sportarts Eelco, maar door een van de bewegingswetenschappers van Robic en is primair gericht op trainingsbegeleiding. De test kan daarom hartslag- en vermogenszones nauwkeuriger bepalen, maar vertelt minder over je algehele gezondheid. Tijdens de inspanningstest, waarbij het opgelegde vermogen langzaam wordt opgevoerd, worden de vermogens bepaald op het omslagpunt en op het punt van maximale vetverbranding. Aan de hand daarvan kunnen we een uitspraak doen over het niveau van je duurvermogen en zo kom je erachter hoe goed je duurgetraind bent; voor een wielrenner erg belangrijk om te weten om daarna effectief te kunnen trainen.

Omdat de sportarts de sportmedische test uitvoert en de inspanningstest wordt afgenomen door een van onze bewegingswetenschappers, wordt de sportmedische test vaak (deels) vergoed door je zorgverzekeraar, maar de inspanningstest niet.

Wanneer kies je dus voor een groot sportmedisch onderzoek inclusief test en wanneer kun je beter een inspanningstest komen doen?

Omdat het groot sportmedisch onderzoek gericht is op het onderzoeken van je gezondheid, is het aan te raden dat sporters die klachten ervaren bij het leveren van een inspanning een groot sportmedisch onderzoek laten doen. Daarnaast raden we voor bepaalde groepen ook altijd een groot sportmedisch onderzoek aan voor ze (weer) beginnen met trainen; dit geldt voor sporters van 35 jaar en ouder die een aantal jaar inactief zijn geweest, maar eigenlijk ook voor àlle 50-plussers die willen gaan sporten. Als je weet dat je hart- of longproblemen hebt, medicatie gebruikt of kanker hebt gehad, is het ook altijd raadzaam om, voordat je begint met trainen, je te laten onderzoeken door de sportarts.

Waarom kiezen?

Uiteraard hoef je van ons niet te kiezen; je kunt ook eerst een groot sportmedisch onderzoek laten doen om je gezondheid te checken, waarna je terugkomt voor een inspanningstest, zodat je bijvoorbeeld heel gericht kunt gaan trainen met een vermogensmeter. Zo weet je zeker dat je niet alleen gezond op de fiets zit, maar ook nog eens effectief traint voor het beste resultaat.

 

Meer weten of een afspraak maken voor een inspanningstest of het (groot) sportmedisch onderzoek? Kijk dan hier: https://robic.nl/diensten/!