}

Motivatiemaand: kerstboom eruit, nieuwe fietsmotivatie erin

De kortste dag van het jaar ligt achter ons, oud en nieuw is weer voorbij en het is tijd om de kerstboom nu echt aan de straat te zetten. Want het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook de maand van de motivatie: januari. De meesten van ons beginnen met frisse moed en een lijstje vol goede voornemens. Maar hoe voorkom je dat ergens halverwege de derde week van januari de moed je in de schoenen zakt, oftewel; hoe houd je je motivatie vast?

Voor wielrenners is januari eigenlijk geen gemakkelijke maand. Het weer is vaak slecht, het is nog steeds vroeg donker en voor de meesten is het seizoen nog ver weg. Daarom helpen we je met deze vijf tips om je motivatie langer vast te houden. Het is geen rocket science, maar wel goed om in je geheugen te prenten.

  1. Varieer in je trainingen. Door niet altijd hetzelfde rondje te trainen, of dezelfde intervallen te doen blijf je jezelf prikkelen. Ga een keer in het buitenland trainen of probeer eens een uitstapje te maken naar een andere sport. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, zwemmen, schaatsen of een lesje yoga, maar ook mountainbiken kan zorgen voor de gewenste variatie.
  2. Stel doelen. Als je ergens naar toe kan trainen, zal je gemotiveerder zijn om een keer in slecht weer te fietsen. Die stip aan de horizon sleept je door een natte training heen.
  3. Zorg dat je progressie blijft maken. Zoek uit waar je in kan verbeteren en probeer op die specifieke punten vooruitgang te boeken. Met bijvoorbeeld een vermogensmeter kan je je progressie monitoren.
  4. Neem een weekje rust. Dit klinkt misschien gek, maar een week rust doet je soms weer verlangen naar de fiets en zorgt zo voor extra motivatie als je weer in het zadel zit.
  5. Blijf in contact met andere wielrenners. Dit kan je doen door samen te trainen, maar ook door bijvoorbeeld Strava te gebruiken. Andere mensen kunnen je motiveren om zelf weer te gaan trainen. Als het weer echt te slecht is om buiten te fietsen, is een gezamenlijke Zwift-training natuurlijk ook een goede manier om je binnenritje toch uitdagend te maken.

En helpt dit allemaal niet? Dan is het een kwestie van afwachten. Het wordt vanzelf weer voorjaar. Succes!