}

Help, mijn vrouw/man gaat mee op trainingskamp!

Ga jij ook gebukt onder verwijtende blikken als je aan het thuisfront je plannen voor het zoveelste fietsweekend hebt meegedeeld? Of kom je er tijdens het boeken van een romantisch weekend met je wederhelft achter dat je al je vakantiedagen al hebt opgemaakt aan fietstripjes?
Dan hebben we nu de oplossing. Op trainingskamp in het Spaanse Girona sámen met je partner. Hieronder volgen enkele tips om zo’n gezamenlijke reis tot een succes te maken voor jou en je (minder fietsminnende) metgezel.

1. Voor een fietsvakantie met je eega die niet zo van fietsen houdt, is de locatie van groot belang. Je hebt geen zin om terug te komen na een prachtige rit om vervolgens een klaagzang aan te horen over de slechte wifi, het saaie dorpje dat op een uur lopen ligt of de winkels die allemaal dicht blijken te zijn. Een stadje met veel bezienswaardigheden in een mooie (fiets)omgeving, leent zich hier perfect voor.

2. Zorg dat er voldoende vermaak is voor de niet-fietsende reisgenoot. Zoals gezegd, niets vervelender dan je rondje te moeten inkorten, omdat de andere partij het niet naar zijn of haar zin heeft. Een leuk stadje helpt al enorm, maar de mogelijkheid voor een leuke dagtrip, een tour door de omgeving of een workshop kan zeker bijdragen aan de reisvreugde. Wellicht ook leuk voor je ingebouwde rustdag.

3. Is het tijd voor een rustig herstelrondje? Misschien kun je dan samen op pad. Plan een makkelijk rondje in zonder al te veel hoogtemeters, maar met veel koffiestops om samen de omgeving vanaf de fiets te bekijken. Voor je fietsloze reisgenoot huur je een fiets voor een dag of zelfs enkele uren. Eventueel met elektrische hulpmotor.

4. ’s Avonds heb je voldoende tijd om uit eten te gaan; zo krijg je toch het gevoel van die romantische citytrip (als je je verzuurde benen even buiten beschouwing laat dan). Zoek van tevoren een chic restaurant uit, of laat je juist verrassen door op de bonnefooi het oude stadscentrum in te lopen en word eraan herinnerd hoe leuk het is om aan het einde van de dag over meer te praten dan tandwielen en waaiers alleen.

5. Denk van tevoren ook aan de plek waar je verblijft. Jij zal misschien al snel tevreden zijn met een krappe kamer waar je je benen na een zware training kan laten rusten, maar voor je reisgenoot is het waarschijnlijk ook belangrijk dat er een fijne plek is om even een boek te lezen of een balkon om lekker bij te bruinen.

Overtuigd? Maar geen zin om urenlang het internet af te struinen om de perfecte ingrediënten voor deze reis te vinden? Geen probleem, want dat hebben wij al voor je gedaan. Het enige wat jij moet doen, is hier boeken. O en vergeet je reisgenoot niet in te lichten. De nada.