}

De Giro-Na-Week

Een grote ronde is voor een beetje wielervolger het mooiste wat er is. Drie weken lang mag je op een doordeweekse dag zonder schuldgevoel om half drie de tv aanknippen om koers te kijken. Nu de Giro is afgelopen, volgt het zwarte gat. Wat te doen op een dinsdagmiddag? Om het iets draaglijker te maken hebben we de Giro-Na-Week in het leven geroepen. Iedere dag kan je hier iets tofs lezen over Girona. Zodat je toch nog even iets te doen hebt om, pak ‘m beet, drie uur ‘s middags.

Etappe 1: Koffie

Een wielrenner die meerdere dagen achter elkaar fietst, kan niet zonder koffie.
Hieronder vind je onze favoriete koffie-hotspots in willekeurige volgorde; de meeste zijn in het centrum van Girona te vinden, maar we hebben ook twee plekjes in de lijst opgenomen voor wanneer je onderweg wat extra cafeïne kan gebruiken.

1. a. La Fabrica; wielercafe van Christian Meier, maar vooral van zijn vrouw Amber. Hun slogan: ‘Life’s too short to drink bad coffee’. Maar, je komt hier niet alleen voor de koffie en het ontbijt of de broodjes (die eruitzien als heuse kunstwerkjes op je bord). Je komt hier vooral om andere renners te ontmoeten en even een praatje te maken met medeliefhebbers van tandwielen en KOM-etjes.
b. Espresso Mafia; ook in handen van Meier en de naam zegt het al, in deze tent draait het om goede espresso. De Espresso Mafia ligt midden in het centrum en is vooral prettig voor een snelle espresso of macchiato vlak voordat je gaat trainen.

2. Federal; alweer een café opgezet door een oud-renner en zijn vrouw: Rory en Cheynna Sutherland. Omdat de Spanjaarden nou niet bepaald bekend staan om hun uitgebreide ontbijt, besloten de Sutherlands om het Federal Café naar Girona te halen. En het moet gezegd, het ontbijt (fluffy pancakes!) en de broodjes en salades zijn heerlijk en uhm..’onspaans’ te noemen. Uiteraard is de koffie ook zeer goed; we hebben hier al menig cortado achterovergeslagen. Als je bij Robic Girona komt trainen, vindt hier je post-ridelunch met analyse plaats.

3. Nibble; even bijkomen op het terras na een flinke rit en ook nog iets lekkers eten? Dat kan hier. Maar ook ontbijten voor je op pad gaat is een prima optie. Dit hippe café vind je op Placa Independencia; een prachtig plein waar helaas ook een aantal toeristische tenten zit met matig eten en idem koffie. Bij Nibble kun je gelukkig wel genieten van het uitzicht op het mooie plein én een heerlijke espresso.

4. Onderweg in de buurt van Banyoles en behoefte om even een koffiestop in te lassen? Bij Banys Vells Banyoles zit je direct aan het water en kun je genieten van het betoverende uitzicht op het meer van Banyoles (en de besneeuwde bergtoppen erachter). Maar je bent gewaarschuwd; de kans is groot dat je hier de rest van de middag blijft hangen om te genieten van het Spaanse leven, want ze serveren hier ook heerlijke tapas en koud bier.

5. Fiets je richting de kust vanaf Girona? Dan worden de mogelijkheden voor een idyllische koffiestop eigenlijk eindeloos, maar we noemen er gewoon eentje. Restaurant Sa Torre in Palau Sator. Je kunt heerlijk buiten zitten en ze doen niet moeilijk over een groepje bezwete fietsers. Daarnaast serveren ze ook nog eens smaakvolle en lokale gerechten, maar ook een simpel broodje met tomaat (pa amb tomàquet) is lekker. Sluit af met een café solo en je kunt er weer tegenaan.