}

De Giro-Na-Week

Een grote ronde is voor een beetje wielervolger het mooiste wat er is. Drie weken lang mag je op een doordeweekse dag zonder schuldgevoel om half drie de tv aanknippen om koers te kijken. Nu de Giro is afgelopen, volgt het zwarte gat. Wat te doen op een dinsdagmiddag? Om het iets draaglijker te maken hebben we de Giro-Na-Week in het leven geroepen. Iedere dag kan je hier iets tofs lezen over Girona. Zodat je toch nog even iets te doen hebt om, pak ‘m beet, drie uur ‘s middags.

Etappe 4: De Restaurants

Het moge duidelijk zijn dat Girona een prima plek is om te fietsen, profs te volgen en koffie te drinken. Maar hoe zit het met het eten? Nou. Best wel goed eigenlijk. We durven Girona zelfs een waar gastronomisch paradijs te noemen, want er zitten hier maar liefst twee sterrenrestaurants. Daarnaast zijn er ook veel eetgelegenheden te vinden die een originele twist geven aan lokale gerechten. Waar je ook van houdt en wat je budget ook is, je vindt hier dus altijd wel een prima plek. Hieronder enkele van onze favorieten.

  1. Zoals gezegd; er zijn hier maar liefst twee sterrenrestaurants. Het driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca behoort tot de top 3 van de wereld, maar hiervoor moet je wel geduld hebben; als je nu reserveert heb je over een jaar een tafeltje. Je kunt echter ook inzetten op de wachtlijst en wie weet heb je geluk. Als het niet lukt een plek te reserveren, maar je wel erg benieuwd bent, kijk dan naar de vrij briljante Chef’s Table-aflevering over dit restaurant van de drie kokende broers. Samen met zijn vrouw heeft broer Jordi overigens ook een ijszaak in Girona: Rocambolesc (te herkennen aan de altijd lange rij voor de deur).
  2. Het tweede sterrenrestaurant dat in Girona gevestigd is, heet Massana, heeft één ster en is dus wat toegankelijker voor de gewone sterveling. Het restaurant wordt al 25 jaar gerund door chef-kok Pere Massana en zijn vrouw Ana Roger. Je hoeft niet eindeloos van tevoren te reserveren en ook de prijzen zijn iets gematigder dan in Can Roca. Je kunt hier kiezen voor het 10-gangenmenu en elk gerecht is een heus culinair kunstwerk.
  3. Het kleine zusje van Massana heet Nu en is perfect voor iedereen die van de moderne Aziatische keuken houdt. Het restaurant heeft een minimalistische inrichting (denk: lange tafels) en ze bieden o.a. een tapas-tastingmenu aan, zodat je allerlei verschillende gerechten kunt proeven.
  4. Niet te gek, maar wel lekker eten met een goed wijntje erbij? Ga dan naar Probocador net achter Placa de la Constitució (of Plaça 1 d’Octubre de 2017 zoals het plein tegenwoordig heet – vernoemd naar het dramatisch verlopen referendum van afgelopen jaar). Ook een aanrader tijdens de lunch. Simpel, maar heerlijk eten in een klein maar fijn restaurant met aardige bediening.
  5. Als je ook eens buiten het centrum wilt kijken, is El Cul del Mon in Sant Daniel een aanrader. Om bij dit restaurant te komen, moet je vanaf de kathedraal nog zo’n 10 minuutjes lopen, maar het is een mooie wandeling en je wordt beloond met een schaduwrijk terras en heerlijke Catalaanse/Mediterrane gerechten. Blijf vooral nog even natafelen onder de bomen en als je geluk hebt kun je zelfs genieten van live (jazz)muziek. Ook een prima optie voor tussen de middag.