}

10 Mooiste cyclo’s en toertochten

Altijd maar weer die Trois Ballons, Marmotte of Dolomietenmarathon. Je moet je onderhand vier jaar van tevoren inschrijven om tot de uitverkorenen te horen die aan de start mogen verschijnen van een van deze tochten. Om vervolgens soms tien uur lang af te zien en om de laatste beklimming met kramp in de benen en meerdere tussenstops af te leggen. Ok, je moet ze natuurlijk wel een keer gereden hebben, maar de cyclo en toertochten kalender heeft zoveel meer te bieden vandaag de dag. Goed georganiseerde tochten die minder druk bezet zijn en waarbij je ook met een kilootje teveel prima de eindstreep kan halen. Omdat het uitzoeken van de juiste tochten soms even slopend is als de koers zelf, hebben we de 10 ‘mooiste’ cyclo’s en toertochten voor je op een rij gezet. En omdat het begin februari is heb je tijd genoeg om je nog in te schrijven en te gaan trainen.

 1. 3 april Volta Limburg
  Goed georganiseerde tocht om het seizoen mee te beginnen, die in hetzelfde weekend wordt gereden als de profwedstrijd. Het parcours gaat niet alleen door Limburg, maar ook door de Voerstreek en Wallonië. Je kan kiezen uit 85, 120 of 150 km. Nog niet te gek dus.
 2. 1 mei Gran Fondo di Strade de San Francesco
  Het cycloseizoen komt pas echt goed op gang vanaf mei. In Italië worden er ontzettend veel Gran Fondo’s georganiseerd. Deze start vanuit Perugia en je kan kiezen tussen 93 en 158 km, zonder al teveel hoogtemeters, maar wel op geaccidenteerd terrein.
 3. 5 t/m 7 mei Low Countries Cycli
  Driedaagse cyclo die door de Ardennen voert. Afstanden zijn tot 100 km. Perfect om in vorm te komen voor het grotere werk,
 4. 7 mei Gran Fondo Felice Gimondi
  Gimondi is een groot kampioen die zowel de Tour, Giro als de Vuelta op zijn palmares heeft staan. Prachtig georganiseerde cyclo, die start vanuit Bergamo (op rijafstand van vliegveldMilaan). Keuze uit drie afstanden, 90, 130 en 160 km over geaccidenteerd terrein.
 5. 4 juni La Sufrida
  De naam zegt het al, dit is een echte lijdensweg. 200 km met 4800 hoogtemeters door Andalusie, waar het Spaans heet kan zijn. Gelukkig is er ook een korte afstand, 135 km. Vriend van de show Andalusie Fietsreizen organiseert een complete trainingsweek richting deze prachtige cyclo.
 6. 19 juni La Morzine Haut Chablais
  Direct vanuit het vertrek start deze cyclo met de Col de Joux Verte, het broertje van de veel bekendere Col de Joux Plane. Vervolgens is het non-stop bergop rijden, maar de beklimmingen blijven relatief kort. ‘Maar’ 140 km, wel 3600 hm. Ook hier is een kortere afstand mogelijk.
 7. 25 juni Jan Janssen Classic
  Weer een renner die een best aardig palmares bij elkaar heeft gereden. Goed georganiseerd, vlakbij huis en toch 225 km met de nodige hoogtemeters. Een hele mooie uitdaging, waarbij kortere routes ook mogelijk zijn.
 8. 10 juli La Fausto Coppi
  Deze tocht moet je eigenlijk een keer gereden hebben. Vernoemd naar de Italiaanse legende. De Gran Fondo is met 177 km wel zwaar te noemen, de Medio Fondo is 111 km. Scherprechter is de 2480 meter hoge Colle Fauniera.
 9. 13-19 augustus Haute Route Compact Pyrenees
  De Haute Route cyclo’s duren normaal gesproken een week, zijn extreem zwaar en kosten ook wat. Gelukkig worden er ook een kleinere versies georganiseerd. Snel inschrijven is wel noodzakelijk, want er zijn maar 50 plekken beschikbaar. Misschien iets voor 2017…
 10. 4 september Schwarzwald Super
  Het is zo jammer dat na de zomervakantie de goede conditie in veel gevallen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Om dit te voorkomen moet je doelen stellen in het najaar. Dit is er wel eentje hoor, door de omgeving waar Jan Ullrich zijn kerstkilo’s moest kwijtraken. De langste tocht is maar liefst 260 km en kent 6500 hm. Proost!