}

De (re)Tour de France

Vlak na de demonstratie van Sagan bekroop mij het vermoeden dat ik deze Tour al gezien had en eigenlijk naar een herhaling van ‘Groeten van Max’ zat te kijken. Was het niet pas vorig jaar dat in de eerste etappe de massasprint onvermijdelijk was? Alleen was het Cavendish die de winst naar zich toe trok en meteen de gele trui pakte door het ontbreken van een proloog. De tweede etappe was zelfs bijna een volledige kopie met Sagan die beide keren de snelste was op een korte aankomst bergop.

Ook het verloop van de vroege vlucht kende bijna een exact hetzelfde verloop. In de eerste etappe in 2016 reden 3 vluchter direct weg vanuit het vertrek en kregen een maximale voorsprong van 3 minuten. Ook dit jaar hield het peloton de regie strak in handen met een maximale voorsprong van 3,5 minuut voor 4 vluchters. Alleen liet het inrekenen van de vluchters dit jaar ietsje langer op zich wachten door een massale valpartij in het peloton. In de tweede etappe van vorig jaar reden 6 vluchters wederom direct weg uit het vertrek en kregen een maximale voorsprong van 6 minuten. Ook dit jaar waren het 6 vluchters die uit de start wegreden met een iets kleinere maximale voorsprong van 4 minuten.

Blijkbaar zijn dus zowel de uitslag als het koersverloop behoorlijk vergelijkbaar, maar als we naar de cijfers kijken zijn de overeenkomsten helemaal treffend. Voor een vergelijk van vermogensdata hebben we de data gebruikt van ‘good old’ Paul Martens. Martens is een trouwe helper van de Lotto-Jumbo formatie die een belangrijke rol heeft in de sprint voorbereiding voor Dylan Groenewegen. In de eerste twee etappes van zowel 2016 en 2017 zat Martens keurig in het peloton verstopt en waren zelfs zijn klasseringen bijna identiek. Opvallend is dat bijna hetzelfde vermogen in beide etappes wordt gereden met eenzelfde gewogen gemiddelde.

KM Uitslag Paul Martens Gemiddelde vermogen Gewogen gemiddelde Hoogtemeters Vermogen eerste uur
1ste etappe 2016 188 37ste in tijd winnar 202 238 1055 220
1ste etappe 2017 203 54ste in tijd winaar 204 247 460 186
2de etappe 2016 183 98ste op bijna 3 minuten 198 251 1619 161
2de etappe 2017 212 79ste op anderhalve minuut 211 264 2673 212

 

Als rechtgeaarde wielerliefhebber moet me van het hart dat ik zo langzamerhand een beetje moedeloos wordt van deze voorgeprogrammeerde Ronde van Frankrijk. Een biljartlaken vlakke etappe richting Luik, was wat mij betreft toch wel het toppunt van Frans nepotisme. Twee jaar op rij exact hetzelfde koersverloop voorgeschoteld krijgen, gaat zelfs deze liefhebber net iets te ver. Wielrennen is een prachtige sport, maar wanneer gaan we in hemelsnaam naar minder voorspelbare koersen? Ook ik houd van een prachtige massasprint, maar dan het liefste wel eentje die ik niet een halfjaar van te voren aan zie komen. Van mijn part hoeft echt niet de hele sport op zijn kop, maar in ieder geval af en toe een korte rit zou al een hele sprong voorwaarts zijn.

Maar mocht iemand van de ASO dit lezen, dan wil ik best even mijn wensenlijstje afmaken. Om te beginnen heel graag met kleinere ploegen van maximaal 5 man per ploeg. Tevens een kleiner peloton, 100 renners is namelijk meer dan genoeg, want Sagan wint op het einde toch. Open radiocommunicatie waarbij het publiek kan meeluisteren en tot slot vermogensdata waar de kijker echt iets mee kan. Mocht dit allemaal onverhoopt toch niet lukken dan zit deze jongen zich morgen toch weer te verkneukelen aan alle blogs, interviews en praatprogramma’s, maar een mens kan toch hopen…

Jim van den Berg