Cyclosportive of gran fondo

Maak een afspraak

Ga je in het buitenland een cyclosportive of gran fondo rijden? Dan hoor je steeds vaker dat met een medische verklaring moet aantonen dat je gezond bent. Ofwel, dat er geen bezwaar is tegen ‘competitief wielrennen’. Met name in Frankrijk en Italië is dit van toepassing.

Natuurlijk kan onze sportarts je van een dergelijke verklaring voorzien.

De regels die gehanteerd worden verschillen per land en per evenement. Hieronder geven we een overzicht.

Frankrijk

Hoogteprofiel La Marmotte

Voor deelname aan een evenement in Frankrijk dienen de regels van de Franse wielerunie FFC (Fédération Française de Cyclisme) gevolgd te worden. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van leeftijd. De voorwaarden zijn erg te vergelijken met deelname aan Alpe d’HuZes.

Verklaringen

Italië

 Maratona_dles_DolomitesDe regels in Italië zijn minder helder. De Italiaanse wielerunie FCI (Federazione Ciclistica Italiana) adviseert een wedstrijdlicentie van de KNWU in combinatie met een gezondheidsverklaring.

De diverse gran fondo’s gaan hier echter allemaal op hun eigen manier mee om. Vaak bieden ze daglicenties aan zodat een KNWU-licentie niet noodzakelijk is.

Op de dag van de gran fondo mag je gezondheidsverklaring niet meer dan 6 – 12mnd oud zijn.

Hier zijn uitzonderingen op. Zo stelt de Gran Fondo Fausto Coppi een Uitgebreid sportmedisch onderzoek verplicht voor alle deelnemers. Daarentegen heb je voor de Maratona geen gezondheidsverklaring nodig als je in het bezit bent van een KNWU-licentie (gegevens 2016).

Lees gezien de wirwar aan regels altijd goed de regels door op de website van het evenement waar je aan deelneemt. En laat die zo nodig nogmaals aan ons lezen. Dan weet je waar je aan toe bent.

Verklaringen


SCAS-gecertificieerdFSMI logo